Op vandaag voorziet de wetgeving 2 systemen om werknemers vrijwillig overuren te laten presteren. Je hebt enerzijds de "relance" overuren en anderzijds de gewone vrijwillige overuren.
In beide systemen is er een fiscaal en sociaal voordeel voorzien zodat de loonkost kan verlaagd worden en de werknemer zelf meer netto kan overhouden.
De relance overuren bestaan al sinds de COVID periode, maar zijn telkens verlengd geweest.
Deze overuren worden niet gerecupereerd en aan 100% uitbetaald, zonder toeslag. Bijzondere hieraan is dat ze volledig zijn vrijgesteld van RSZ en bedrijfsvoorheffing. Bruto = netto!
Let wel, je mag er maximum 120 presteren op jaarbasis. Aangezien deze overuren vrijwillig gepresteerd worden, moet hiervoor ook een overeenkomst getekend worden. Deze kan je hieronder in de bijlages downloaden.
De regering heeft deze maatregel nu opnieuw verlengd tot en met 31/12/2025. Voorlopig blijft de regelgeving hetzelfde, dus maximum 120 uren en een overeenkomst opmaken.
De verwachting is evenwel dat de regering binnenkort met een voorstel zal komen om de relance overuren uit te breiden. Er is sprake om de 120 uren uit te breiden naar 240 uren, maar dit is nog niet officieel. Na het zomerverlof zal hiervoor een wetsontwerp worden ingediend.
Deze maatregel bestaat al enkele jaren. Het zijn overuren die de werknemer op vrijwillige basis presteert en waarvoor dus ook een overeenkomst moet worden afgesloten (hier in bijlage te downloaden).
Anders dan bij de relance overuren is hier wel een toeslag van 50% betaald worden, dus de totale verloning voor deze overuren is 150%. Ook deze uren mogen niet gerecupereerd worden.
Om dit fiscaal interessant te maken voorziet de overheid een fiscale lastenverlaging op de uitbetaling van de toeslag, namelijk:
Wil je graag meer info of ben je benieuwd hoe dit juist in zijn werk gaat?
Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!
In de downloads kan je een informatieve fiche vinden met hoe de overuren juist berekend worden en wat meer info rond de relance overuren.